Shopping Cart

Epoxidharz Bouw je eigen tafel: Stap-voor-stap handleiding

Ze zijn gewoon helemaal trendy en iedereen wil ze hebben, Epoxidharz tafels zijn gewoon erg gewild. Maar helaas kan niet iedereen zich zo’n sieraad in de meubelzaak veroorloven of zelfs maar laten maken, want ze gaan al snel in de honderden en duizenden euro’s. Om de droom van een van deze juwelen voor u mogelijk te maken, heb ik een tutorial samengesteld over hoe u zelf een Epoxidharz tafel kunt maken. Ik leg elke stap in detail uit en ook wat je nodig hebt aan materialen en apparatuur om zelf een mooie Epoxidharz tafel te maken.

Deze trend komt, net als zoveel andere, uit de VS en is nu wereldwijd zeer populair. Omdat de tafel in veel verschillende stijlen kan worden gemaakt en ontworpen, past hij in bijna elke woon- of eetkamer. Het maakt niet uit of u zeer modern en sober leeft en met de tafel een hoogtepunt wilt neerzetten of dat u zeer luxueus en hoogdravend leeft, de tafel kan worden ontworpen volgens uw bestaande inrichting en worden aangepast. Er zijn geen grenzen aan de creativiteit in de productie en uw Epoxidharz tafel zal zeker een blikvanger zijn.

Wat is een Epoxy River Table?

Dit zijn de Epoxidharz Tische, die meestal volledig gevuld zijn met Epoxidharz in het midden en aan de rechter- en linkerkant, dus aan de lange zijden, is het hout te zien. De naam komt van het feit dat het lijkt alsof de Epoxidharz door het hout is gevloeid. Om de tafel de gewenste vorm te geven wordt aan de randen ook epoxy aangebracht als dit nodig is om de gewenste vorm van de tafel te krijgen. Meestal is de Epoxidharz gekleurd om de tafel perfect in scène te zetten en de dramaturgie van het ontwerp te benadrukken.

Het contrast van Epoxidharz en hout maakt de tafel tot een echte blikvanger en kan perfect worden afgestemd op het bestaande meubilair door de Epoxidharz te kleuren. Een heldere vulling met epoxy is ook mogelijk, dan is het gevulde deel transparant en kun je of naar de vloer kijken of je geeft het transparante deel een innerlijk leven. Zo zijn onderwaterfoto’s erg populair, waardoor er vervolgens een hele onderwaterwereld in de Epoxidharz tafel wordt gegoten. Er zijn absoluut geen grenzen aan uw creativiteit en de ontwerpmogelijkheden zijn bijna eindeloos.

  • Laat uw creativiteit de vrije loop en ontwerp de tafel van uw dromen
  • Neem elementen op die uw tafel uniek maken

Ik heb deze tutorial voor u gemaakt, omdat ik mijn enthousiasme voor Epoxidharz tafels met u wil delen. Zelf een Epoxidharz tafel bouwen is niet zo moeilijk als je denkt en dat wil ik je met deze tutorial laten zien. Hiermee zou iedereen moeten kunnen genieten van zo’n mooie tafel die elke kamer zal verrijken en het diner nog beter zal doen smaken. Ik wil u ook vertellen hoe ik aan Epoxidharz tafels ben gekomen en u verzekeren dat u ook uw tafelproject zult maken.

Eind 2017 zag ik de eerste Epoxy River Table en was ik meteen enthousiast! Ik wist meteen dat ik deze schoonheden zelf wilde maken en durfde de eerste experimenten aan. Helaas was het niet gemakkelijk om goede kwaliteit Epoxidharz te krijgen in Brazilië, maar na een paar maanden vond ik een goede fabrikant. Ondertussen run ik een klein bedrijfje in Brazilië dat bekend staat als een kwaliteitsbedrijf en verkoop ik exclusieve meubelstukken. Ik wil je de frustratie besparen die ik heb opgelopen en je laten zien hoe je een Epoxidharz tafel kunt bouwen, zelfs als beginner.

Voorbereidingen voor de productie van een Epoxidharz tafel

Zelf een tafel bouwen met Epoxidharz is niet moeilijk, maar het eerste wat je nodig hebt is hout, bij voorkeur natuurlijk hout. Als alternatief kunt u ook een houten plank gebruiken die uit een boomstam is gezaagd, met een dikte van minstens 4 cm. Uw tafel zal bijzonder mooi zijn als het stuk hout nog de zogenaamde “natuurlijke rand” heeft, d.w.z. de bast van de boom. U kunt zulke stukken hout kopen bij een houthandelaar, op het internet of bij een goede timmerman. U kunt ook twee aantrekkelijke houten planken kopen bij een ijzerhandelaar en deze gebruiken. Gebruik een decoupeerzaag om ze aan één kant in een licht gebogen vorm te zagen.

Dan is het tijd voor het vakmanschap: want nu begin je met het zagen van je stukken hout. Zorg ervoor dat het hout voldoende droog is, idealiter onder 12% vochtgehalte. Vervolgens kunt u uw stuk hout in de lengte doormidden zagen met een cirkelzaag en de twee resulterende stukken hout tot exact dezelfde lengte inkorten. Zorg ervoor dat de zijranden haaks staan op de rechte lange zijden. Als je geen cirkelzaag hebt, laat dan een vertrouwde timmerman deze stap doen. Dit is de basis van uw tafel en dus een ondersteunend element.

Vervolgens gaat het in de Epoxidharz tafelbouwhandleiding met de schaven, d.w.z. de platen worden vlak gemaakt. De platen moeten op elk punt exact dezelfde dikte hebben en een schoon oppervlak hebben. Als u geen schaafmachine bij de hand hebt, vraag dan uw timmerman of houtleverancier om het werk te doen. Zorg ervoor dat u in een schone en droge omgeving werkt. De perfecte temperatuur voor uw werkplek is 20 graden. Plaats de epoxy niet op de vloer, omdat dit altijd kouder is dan de lucht en er zich kleine belletjes vormen die u niet kunt verwijderen.

De doe het zelf Epoxidharz tafel gaat in de volgende ronde

De doe-het-zelf Epoxidharz tafel gaat in de volgende ronde en nu wordt de bast verwijderd en de platen worden vervolgens geschuurd. De schors kan het beste met een beitel worden verwijderd. Begin daarna met schuren en begin met een korrel 80 en werk je op tot een korrel 220. Zorg ervoor dat u de excentrische schuurmachine recht houdt en schuur niet per ongeluk deuken in de tafelbladen. Verwijder het stof tussen elke schuurbeurt en maak de tafel vervolgens grondig schoon, eerst met een stofzuiger en daarna met een microvezeldoek.

Dan worden de scheuren in het hout en de panelen zelf gedicht. Hiervoor moet u ervoor zorgen dat alle scheuren en poreuze en oneffenheden in het hout Epoxidharz worden opgevuld. Gebruik hiervoor kristalheldere hars, zonder pigmenten. Als u oneffenheden aan de randen heeft, kunt u deze vooraf met tape afdichten, zodat de Epoxidharz niet over de randen heen loopt. Als alle gebieden zijn verzegeld en de hars is uitgehard, kunt u het hele tafelblad verzegelen. U moet een lage haarborstel gebruiken om het hele hout te schilderen.

De afdichting voorkomt dat het hout later uitgroeit. Daarna moeten uw werkstukken weer drogen, minimaal vijf uur bij een temperatuur van 18 tot 24 graden Celsius, afhankelijk van de hars. Op de plaatsen waar de “rivier” later komt, moet je de hars met schuurpapier opruwen, zodat deze later beter aansluit op de gegoten hars. Het is echt belangrijk dat je geduld hebt en de hars volledig laat uitharden en dan grondig opruwen. Anders zie je de afzonderlijke lagen en wil je dat koste wat het kost vermijden.

Het bouwen van de matrijs / bekisting

Maak een bekisting van MDF-platen in de lengte van uw houtstukken en de breedte die u later voor uw tafel wilt hebben. Gebruik 15 mm dikke MDF-platen voor de randen en de onderkant en maak ze minstens 10 mm hoger dan het tafelblad later zal zijn. Werk heel voorzichtig, zodat de Epoxidharz later niet uit de mal loopt. Bevestig de zijkanten met schroeven of hete lijm. Om de mal 100% dicht te maken, sluit u de randen af met sanitaire siliconen. In geen geval mag Epoxidharz uit uw matrijs kunnen vloeien.

Vervolgens moet u een lossingsmiddel aanbrengen zodat het tafelblad na uitharding uit de mal kan worden verwijderd. Als je dat niet doet, zal het erg moeilijk zijn om uit de MDF te halen. Gebruik ofwel eendentape om de hele matrijs te bekleden, ofwel vloeibare ontvlekkeringswas. Als alternatief zou een siliconen- of teflonspray werken, maar dan moet je wel minstens drie lagen aanbrengen. Uw schimmel moet absoluut in het water liggen, gebruik een waterpas en zorg ervoor dat het waterpas staat, anders wordt uw tafelblad later scheefgetrokken, wat u zeker niet wilt.

  • Schoon werk is essentieel in alle stappen van het proces
  • Besteed minstens evenveel aandacht aan de vorm als aan uw stukken hout.

Laten we naar de volgende stap gaan en het hout in de vorm repareren. Om dit te doen, plaats je het in de mal precies zoals je het later in de tafel zou willen hebben. Bevestig vervolgens de houten platen met parallelle klemmen aan de mal, zodat ze niet kunnen wegglijden. Om te voorkomen dat de hars zich over het hele tafelblad verspreidt, kunt u op een afstand van één tot twee centimeter sanitaire siliconen langs de rand van de rivier aanbrengen. De afstand maakt het mogelijk om de hars schoon te vullen en het kan nog steeds niet over de randen lopen.

Vervolgens bereiden we het gieten van de Epoxidharz het voor. Bereken het bedrag dat je nodig hebt in de calculator die ik hier geef. Te weinig of te veel gemengd Epoxidharz is vervelend – ofwel voor uw project ofwel voor uw portemonnee. Een goede berekening is daarom elementair. Om dit te doen, voert u alle metingen in en mengt u alleen zoveel epoxy als u daadwerkelijk nodig heeft om uw tafelblad te gieten. U kunt ook de hoeveelheid verharder in de calculator berekenen. Er zijn dus geen onbekenden meer in het project.

Epoxidharz tafel zelf maken

Laten we beginnen te werken met de Epoxidharz, maar Safety First! Zorg ervoor dat u nitril handschoenen, een veiligheidsbril en ademhalingsbescherming draagt. Pak nu een emmer die groot genoeg is om de hele hoeveelheid Epoxidharz die je nodig hebt vast te houden, of in ieder geval groot genoeg voor de eerste laag. Zowel de epoxy als de verharder moeten op dezelfde temperatuur zijn voor een optimale menging. Controleer nu de instructies van de fabrikant voor de maximale dikte waarop u de hars kunt gieten. Als je te veel in één keer giet, begint het te koken en wordt het bewolkt en onbruikbaar.

Er is speciale epoxy die u in één keer kunt gieten, anders moet u zich aan de maximale dikte houden en in lagen werken. Zorg ervoor dat u de door de fabrikant aanbevolen mengverhouding tot op de letter volgt en meng de componenten grondig. U kunt het beste een mixerhulpstuk op uw boormachine gebruiken om een grondige menging te garanderen. Klaar met mengen? Pak dan je heteluchtpistool of bunsenbrander en verwijder de belletjes uit de hars. Verhit het zo min mogelijk en verwarm het niet om de epoxy niet te beschadigen.

Dus laten we eindelijk het decoratieve gedeelte van uw project aanpakken. De kleuring van de hars en het creëren van het watereffect. Ik raad u aan de Epoxidharz te gebruiken, die u in één keer kunt ingieten. Dit effect kan echter ook in meerdere lagen worden bereikt. Zodra de hars en de verharder grondig zijn gemengd, kunt u de pigmenten toevoegen. Voor het spectaculaire watereffect kleurt u het kleinere deel in een mat blauw pigment en het grotere deel in een turquoise metaalpigment.

Het gieten van de Epoxidharz het

Giet de inhoud van beide emmers afwisselend of gelijktijdig van beide kanten of van één kant in uw mal en creëer zo de stroom. Om het beste watereffect te bereiken, giet u de pigmenten in cirkelvormige bewegingen in de vorm. Doe dit vooral met het turquoise metaalpigment om het beste resultaat te krijgen. Zodra alle hars in de mal zit, kunt u nu het patroon in de hars verfijnen. Neem een houten stokje en verander of intensifieer de gegoten korrel.

Wilt u uw tafel laten schitteren? Het is mogelijk om uw Epoxidharz tafel uit te rusten met LED-verlichting. Als u dit wilt doen, is het nu tijd om de LED-strip in de nog vloeibare Epoxidharz hars te plaatsen. Zorg ervoor dat de schakelaar niet zakt en niet in contact komt met de hars. Nu is het tijd om geduld te hebben. Laat de hars van uw tafel in alle rust en volgens de instructies van de fabrikant uitharden. Beter een uur te veel dan zelfs een minuut te weinig, want dan verpest je al je werk.

Laten we het hebben over de mogelijke gimmicks, zoals een River Table met kristalheldere hars en ingebedde objecten. Vul de eerste laag heldere hars in en verwarm deze kort met een heteluchtdroger. Blijf nooit langer dan drie seconden op één plaats, anders wordt de hars troebel en gelig. Giet de tweede laag epoxy in de mal als de eerste laag nog niet volledig is uitgehard, maar niet meer vloeibaar is. U kunt dit controleren door de Epoxidharz lichtjes aan te raken met uw handschoen, als het aanvoelt als de binnenkant van de tape dan is het perfect.

Als je dit moment hebt gemist, laat dan de hars volledig uitharden, schuur het met 220 korrel en giet vervolgens de tweede laag. Als je objecten zoals kiezels of kristallen in de hars wilt inbedden, doe het dan nu. Doe het alstublieft niet eerder, anders zakken uw decoratieve elementen gewoon in, wat een schande zou zijn. Als je alle stukken hebt geplaatst, giet je de tweede laag hars. Zorg ervoor dat je snel werkt zodat het niet te veel uithardt en vervolgens niet goed hecht en je de lagen later kunt zien.

De spanning stijgt – het loslaten van de plaat uit de matrijs

Draai alle schroeven van uw matrijs los en verwijder eventuele parallelle klemmen die u hebt aangebracht. Neem een plastic hamer en een beitel en verwijder vervolgens heel voorzichtig uw tafelblad uit de mal, zodat deze niet wordt beschadigd tijdens het proces. Als u wilt, kunt u nu uw randen perfect gladstrijken, met behulp van een bovenfrees of cirkelzaag. Dan is het tijd om het uitgeharde en losgemaakte tafelblad te schuren. Gebruik uw excentrische schuurmachine weer, als u er een bij de hand heeft. U kunt ook een gewone schuurmachine gebruiken, zorg er alleen voor dat u het hele oppervlak zeer gelijkmatig schuurt.

Begin met 80 korrelenschuurpapier en werk je weg tot 400 korrel. Het is belangrijk dat er geen hars zichtbaar is op het hout. Hoe glanzender je het oppervlak van je tafelblad wilt hebben, hoe fijner het schuurpapier dat je moet gebruiken. Er is ook de mogelijkheid om te polijsten Epoxidharz. Om dit te doen, moet u uw tafelblad nat schuren, wat kan worden gedaan met een speciaal schuurpapier en water. Begin met 120 grit en werk je weg tot 3000 gritschuurpapier. Laat een bakje water klaarstaan of een spuitflesje met water vullen.

Dompel nu het schuurpapier in het water en start het eigenlijke polijstproces in cirkelvormige bewegingen. Het water op uw werkstuk wordt tijdens het schuren troebel. U moet dit troebele water tussen de afzonderlijke schuurprocessen afvegen zodat u geen krassen op de epoxy maakt. Houd op dit punt in gedachten dat je niet in staat zult zijn om eventuele oneffenheden te egaliseren met een fijnere korrel. Controleer uw tafelblad vooraf om er zeker van te zijn dat het volledig vlak is en vrij van ruwe krassen. De ervaring leert dat de hoeken meer geschuurd worden. Druk minder op de hoeken om dit te voorkomen.

Hoe fijner de korrel, hoe minder je schuursporen ziet. De laatste stap is om het resterende water van het tafelblad af te vegen en je hebt een glanzende tafel. Soms heb je een zeer glad en glanzend tafelblad direct na het gieten. Als dit het geval is, dan kunt u direct naar het polijsten van de hars gaan en de eerste stap, namelijk nat schuren, overslaan. Dit kan het beste gedaan worden met een siliconen mal, maar ze zijn erg uitdagend voor amateurs. Verwacht dus dat u het nat schuren niet kunt vermijden.

De afwerking

De eenvoudigste methode voor de afwerking is om het Epoxidharz tafelblad nu te oliën. Olie geeft het tafelblad minder hoogglans, maar het oppervlak zal er gelijkmatiger uitzien en uw tafelblad zal natuurlijker aanvoelen. Op dit punt raad ik de olie van Odie ten zeerste aan, waarmee ik de afgelopen jaren alleen maar de beste ervaringen heb opgedaan. De natuurlijke uitstraling van dit product is zeer aantrekkelijk. Met deze olie is het ook voldoende dat u slechts één laag aanbrengt en u meerdere processen bespaart.

Houd er rekening mee dat het hout donkerder wordt door het te oliën. Het voordeel is echter dat het een hogere weerstand ontwikkelt en daardoor minder gevoelig is voor krassen, die in het dagelijks leven kunnen ontstaan. Breng de olie gelijkmatig aan over het hele tafelblad met een pluisvrije, zachte doek. Voordat u dit doet, moet u echter eerst uw tafelblad polijsten met een polijstmachine en polijstpasta, vooral daar waar de rivier is. Hierdoor worden eventuele schuursporen geëlimineerd en krijgt u een geweldige glanzende afwerking. Beslis over een afwerking en maak uw Epoxidharz tafelproject succesvol af.

Epoxidharz Bouw je eigen tafel – Het oppervlak

Om een glanzend oppervlak te krijgen, vertel ik je nog een andere doe-het-zelf truc. Want u kunt uw tafelblad bedekken met heldere hars of overgieten. Begin met de onderkant van uw tafelblad. Om dit te doen, neem tape en breng het een tot twee centimeter overhangend aan alle vier de zijden van de tafel aan. Het zal fungeren als een barrière om te voorkomen dat druppels aan uw tafel blijven plakken. Giet de hars over het hele oppervlak en verdeel het gelijkmatig met een plastic spatel. Pak je warmtepistool, zodat je kunt voorkomen dat er luchtbellen ontstaan.

Maar steek het hele oppervlak maar heel kort in brand en zorg ervoor dat u de epoxy op geen enkel moment oververhit raakt. Nogmaals, de drie seconden zijn van toepassing, maar minder is meer voordat je je meesterwerk in de laatste stap verpest. Laat de epoxy dan volledig uitharden. Ik raad u ten zeerste aan om een tweede laag hars te gieten, aangezien de eerste laag slechts een basis is. Schuur hiervoor het hele oppervlak zodat de lagen goed kunnen hechten en giet vervolgens nog een laag hars over uw tafelblad.

Zodra alles goed is genezen, kunt u aan de bovenkant van uw tafelblad werken. De procedure is vergelijkbaar met de onderzijde, maar u dient nu een breedte van 5 cm af te schermen om elk risico te vermijden. Zorg ervoor dat u de onderkant beschermt tegen krassen en plaats een vlies tussen uw tafelblad en de schragen. Zorg ervoor dat het tafelblad absoluut in het water ligt, zodat je geen oneffenheden introduceert die er voorheen niet waren. Giet nu de hars over het hele tafelblad en laat het ook over de randen van de tafel vloeien. Spreid het gelijkmatig uit met een plastic spatel.

Nadat de Epoxidharz goed is uitgehard, kunt u de tape verwijderen en met een schuurpapiertje de harde randen aan de onderkant verwijderen. Het is het beste om dit met de hand te doen, want je hebt de meeste controle over het schuurpapier. Daarmee is uw Epoxidharz doe-het-zelf tafelproject bijna voltooid. Nu heeft uw tafelblad bijpassende tafelpoten nodig. Ook hier zijn er geen grenzen aan je creativiteit. Ofwel neemt u een bijpassend hout of een metaal dat past bij het ontwerp en uw andere meubilair. Alles is mogelijk dat kan worden vastgezet.

Het selecteren en bevestigen van de juiste tafelpoten

Om de door u gekozen tafelpoten aan uw tafelblad te bevestigen, moet u zich voorbereiden en werken aan de onderkant van het tafelblad. Allereerst hangt het af van het type tafelpoten dat u hebt gekozen en hoe ze moeten worden bevestigd. Een ander aspect om te overwegen is of uw tafelblad wel of niet volledig transparant is, waardoor u kunt zien hoe uw tafelpoten zijn bevestigd. Dus bij het kopen moet je er rekening mee houden dat de tafelpoten, hoewel zeer stevig, die met elkaar verbonden zijn door metaal aan de zijkant van het tafelblad, het uiterlijk kunnen vernielen.

Daarom raad ik u aan individuele tafelpoten te gebruiken waarvan de bevestiging niet van bovenaf zichtbaar is. Daarnaast zal ik u uitleggen hoe u de tafelpoten zo ver in het hout kunt bevestigen dat noch de bevestiging noch de schroeven aan de zijkant te zien zijn. Dan is er niets dat u ervan weerhoudt om te kiezen voor metalen tafelpoten met een plaat voor bevestiging. Leg ter voorbereiding een dunne mat op uw tafel, zodat uw tafelblad niet bekrast wordt tijdens het werk. Hiervoor moet u er ook voor zorgen dat er geen stof of ander vuil op de mat ligt.

Nu moet u beslissen waar u precies uw tafelpoten wilt plaatsen. Als vuistregel geldt dat de helft van de breedte van de tafel de minimale afstand tussen de tafelpoten moet zijn. Dus als uw tafel 100 cm breed is, dan moeten de tafelpoten minstens 50 cm uit elkaar staan. Omgekeerd betekent dit dat je dan 25 cm aan elke kant hebt tot aan de tafelpoot. Aan de voorkant moet u een afstand van 30 tot 40 cm hebben, zodat u comfortabel aan tafel kunt zitten en de tafelpoten het eten niet in de weg staan.

Nu moet u de afmetingen aan de onderkant van het tafelblad tekenen. Meestal heb je een kleine liniaal op je waterpas, die je in een rechte hoek kunt opstellen. Houd de waterpas tegen de rand van het tafelblad, zorg ervoor dat de liniaal in een rechte hoek (90 graden) staat en maak dan de eerste markering. U kunt hiervoor het beste een potlood gebruiken, zodat u eventuele fouten kunt corrigeren als dat nodig is. Ga nu naar de volgende kant van de tafel en maak de volgende markering en ga door tot je vier markering hebt. Eén merkteken voor elke tafelpoot.

Epoxyhars tafel doe het zelf – tafelpoten monteren

Neem nu je tafelpoten, plaats ze op je plekken en schilder de boorgaten uit. Gebruik dan je boormachine. Boor de gaten voor met een dunne boor, dan heb je het later makkelijker met de juiste boor. Boor alle gaten voor en verander vervolgens de boor. Boor alle gaten met de juiste dikte boor. Nu is het de vraag of u wel of niet gebruik wilt maken van schroefdraadbussen. Ten eerste is het stabiel, zelfs als je alleen SPAX-schroeven gebruikt, ik adviseer schroefdraadbussen als de tafel vaak wordt gemonteerd en gedemonteerd.

Als u besluit om schroefdraadbussen te gebruiken, steek ze dan nu in en schroef ze in de gaten met een inbussleutel. Vervolgens kunt u uw tafelpoten individueel met de bijbehorende schroef in de schroefdraadhuls schroeven. Als u alleen SPAX-schroeven gebruikt, kunt u de tafelpoten direct in de voorgeboorde gaten schroeven. Zoals ik al zei, het heeft geen invloed op de stabiliteit. Het enige gevaar bij het monteren en demonteren is dat het hout rafelt en de schroeven te strak worden aangedraaid als ze er weer in worden geschroefd. Dat wil zeggen, ze houden het niet meer goed en je tafel zal wiebelen.

Als u uw schroeven en ook de plaat voor de bevestiging van de tafelpoten niet vanaf de zijkant wilt kunnen zien, dan moet u ze verzinken. Neem hiervoor uw boormachine weer mee, zet een freeskop met de juiste afmetingen op en frees zo diep als de dikte van de montageplaat en nog iets meer voor de schroefkoppen. Vervolgens kunt u de gaten voor de bevestiging van de tafelpoten voorboren zoals eerder beschreven en deze vervolgens goed doorboren. U kunt bij deze variant ook schroefdraadbussen gebruiken als u dat wilt, maar ook hier is het geen must.

Welke variant u ook kiest, let op de lengte van de schroeven! U wilt er zeker van zijn dat het uiteinde van de schroef niet zichtbaar is aan de bovenkant van het tafelblad. Voor de zekerheid kunt u de schroef tegen de rand van de tafel houden. Als er nog minstens drie millimeter ruimte over is, kunt u deze schroeven gebruiken. Probeer nooit een schroef te forceren, omdat dit de tafel kan beschadigen en uzelf kan verwonden. Bovendien kan de kop van uw schroef onbruikbaar worden, wat vermijdbare scenario’s zijn.

Het materiaal

Voor het gieten van het tafelblad kan ik Resinpal 1717-N3 aanbevelen. Het is een zeer hoge kwaliteit Epoxidharz en werd speciaal ontwikkeld voor het gieten van Epoxidharz tafels. U kunt tot een laaghoogte van 10 cm gieten zonder dat u de lagen tussendoor hoeft te laten drogen. De hars is glashelder, UV-gestabiliseerd en is afgestemd op de combinatie met hout. Resinpal 1717-N3 heeft nauwelijks een geur en krimpt ook nauwelijks bij het uitharden. Het duurt ongeveer 72 uur voordat de epoxy volledig is uitgehard. De mengverhouding is 100 delen hars en 45 delen verharder.

Voor de kristalheldere afdichting van het oppervlak van uw tafelblad raad ik Resinpal 2416 aan. Deze hars is ook kristalhelder en uitstekend geschikt voor de coating van uw tafelblad. De hars is UV-stabiel en heeft ook een zeer lage geur, wat zeer aangenaam is bij het werken ermee. Bovendien heeft het een zeer hoge waterbestendigheid, wat uw onderliggende epoxy en hout perfect beschermt tegen invloeden van buitenaf en ook tegen vergeling. De hars en verharder worden gemengd in een verhouding van 100 delen hars op 50 delen verharder. Giet de hars niet dikker dan 5 mm zodat het vrij kan uitharden.

Andere materialen die u nodig heeft zijn vloeibaar kleurpigment, eventueel ook metallic kleurpigment en vloeibaar kleurpigment transparant (voor heldere River Tables). Voor het mengen van de epoxy heeft u grote mengbekers met schaalverdeling (1,2 l) of emmers nodig. Om de mal te verzegelen heeft u sanitair silicone en een siliconenpers nodig. Om u te helpen het tafelblad te ontgrendelen, heeft u vloeibare ontgrendelingswas nodig. Om de vorm op te bouwen heeft u 15 mm dikke MDF-platen en voldoende schroeven nodig. Om de stukken hout in de vorm te bevestigen heeft u schroefklemmen nodig en om ze los te maken heeft u een plastic hamer nodig. Om de schors van de stukken hout te verwijderen, heb je een beitel nodig.

Zodat u met verschillende korrels (80 grit tot 120 grit en voor het polijsten eventueel ook een 3000 grit) op het tafelblad kunt werken. Voor het polijsten zelf heeft u schuur- en polijstpasta nodig voor een glanzend oppervlak, schuurpapier (180 korrel en fijner, eventueel te gebruiken met water) en een hoogwaardige houtolie. In het algemeen heeft u een waterpas en een duimstok nodig, evenals een potlood. Voor uw persoonlijke bescherming heeft u nitrilhandschoenen, een beademingsapparaat met filter en een veiligheidsbril nodig. Ten slotte heeft u een natuurlijke houten plank naar keuze nodig.

Uitrusting en machines

Om bubbels uit de epoxy te krijgen, heb je een warmtepistool of een bunsenbrander nodig. Houd het alsjeblieft niet langer dan drie seconden op de epoxy, zodat je het niet verbrandt en voorgoed verpest. Je kunt ook een heet lijmpistool gebruiken om de mal af te dichten, maar ik geef persoonlijk de voorkeur aan sanitaire siliconen en gebruik dat zelf. Met behulp van een elektrische schroevendraaier kunt u de schroeven in de mal boren en er na uitharding weer uit schroeven. Met de boormachine en een roerhulpstuk kunt u de Epoxidharz goed mengen en later ook de gaten in het tafelblad boren om de tafelpoten te kunnen bevestigen.

Met de decoupeerzaag kunt u uw stukken hout in vorm zagen en, indien nodig, ook de binnenkant van uw stuk hout een licht gebogen vorm geven als dit niet vanzelfsprekend is. Het freesbit snijdt je schone randen en daarmee kun je ze ook met een speciaal hulpstuk afronden. We zullen later kijken hoe dit werkt. De excentrische schuurmachine helpt u om het oppervlak gelijkmatig te schuren. En met de polijstmachine komen we tot het laatste apparaat, waarmee u een fijn en glad oppervlak krijgt voordat de houtolie wordt aangebracht of de afdichting met epoxy.

Epoxidharz Maak je eigen tafel – Voor perfectionisten

Voor perfectionisten wil ik voor de volledigheid de polyurethaancoating noemen en uitleggen. Want een 100% perfecte afwerking kan alleen worden bereikt met een polyurethaancoating. Maar voor deze bijzondere vorm van lakken is een spuitcabine nodig en speciale apparatuur en passende knowhow. Men kan dus zeggen dat dit lakken alleen door een professional kan worden gedaan en dat het niet goedkoop is. Met zo’n hoogwaardige en liefdevol bewerkte tafel zou het echter een waardevolle investering kunnen zijn en de afwerking is perfect en zeer nobel.

De polyurethaanlak geeft de tafel een spiegelglad en hoogglanzend oppervlak. Bovendien verlengt de vernis de levensduur van de tafel, omdat de vernis zeer effectief beschermt tegen krassen en andere kleine ongelukjes die zich in het dagelijks leven voordoen. Het is allemaal het overwegen waard nadat je zoveel tijd, geld en ook liefde in je Epoxidharz tafel hebt geïnvesteerd. Persoonlijk zou ik iedereen met absolute overtuiging zo’n polyurethaan afwerking aanraden. Neem contact op met een professional bij u in de buurt en vraag naar de prijs als u deze afwerking voor uw tafel wilt.

Variaties

Als u besluit om een boomschijf te gebruiken, is de algemene procedure hetzelfde, behalve dat u geen water geeft aan een rivier. U kunt er ook een mal voor bouwen, of de natuurlijke vorm behouden en de scheuren en gaten gewoon opvullen. Als uw boomschijfje een natuurlijk gat in het midden heeft, kunt u het ook laten liggen en het later gewoon verzegelen. Dit geeft uw epoxy tafel een heel natuurlijk tintje en ziet er ook nog eens heel interessant uit. Met deze optie zou ik aanraden om de natuurlijke structuren beter tot hun recht te laten komen.

U kunt ook een mooie tafel maken van vele kleinere houten schijven. Hiervoor bouw je ook een vorm en in dit geval plaats je de houten schijven in de vorm. Omdat je de schijven in het midden niet met schroefklemmen kunt bereiken, kun je ze bijvoorbeeld met zware stenen wegen. Dit voorkomt dat ze wegdrijven en botsen als de epoxy erop wordt gegoten. De rest van de stappen zijn dezelfde als beschreven in de instructies hierboven. Besteed gewoon speciale aandacht aan het gewicht van de boomschijven, dan staat niets een mooi resultaat in de weg.

Een andere zeer interessante variant is dat je verschillende houten latten gebruikt en deze met epoxy giet. Ik raad u aan om voor deze variant verschillende houtsoorten te gebruiken, wat het resultaat nog spectaculairder maakt. Hiervoor moet u uw vorm perfect aanpassen aan de breedte van de hele houten latten. Zet ze aan beide uiteinden in de doos, zet ze goed vast met schroefklemmen en laat het middelste deel vrij. Je kunt het vullen met hars en versieren zoals je wilt. Een pigment met glinstering ziet er hier heel goed uit.

Als je liever een gecoördineerde combinatie van tafel en bank hebt, dan heb je gewoon meer hout nodig en natuurlijk twee vormen. Een mal voor de tafel en een andere mal voor de bank. Als je genoeg ruimte hebt, giet dan de twee mallen achter elkaar. Zo heb je dezelfde “swing” in de hand en wordt het resultaat beter gecoördineerd. Als je niet genoeg ruimte hebt, kies dan een effect dat niet te veel van hetzelfde “schommel” vereist, zoals het watereffect. Zo heb je een mooie combinatie.

Conclusie

Welke variant je uiteindelijk ook kiest, er staat je een prachtig resultaat te wachten. Volg de stap-voor-stap instructies precies op en neem voor elke stap een extra uurtje. Het resultaat zal u terugbetalen voor uw geduld. De epoxy moet altijd volledig uitharden voor een perfect resultaat. Als u na het uitharden van de epoxy verder wilt werken, moet u deze eerst schuren en afstoffen voordat u de volgende laag giet. Werk altijd schoon en stofvrij zodat er geen deeltjes in de epoxy terechtkomen.

Ik hoop dat deze gids u zal helpen om te beslissen of u zelf een Epoxidharz tafel gaat bouwen of niet. Wees gerust, het is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. Het is ook ongelooflijk leuk om te maken, en met de producten die ik heb aanbevolen, is het gemakkelijk om de hars ook te hanteren. Giet niet meer hoogte in dan de fabrikant aanbeveelt en de hars zal niet op je koken. Uw Epoxy Tafel zal een fantastische herinnering zijn en zal uw leefruimte verbeteren en verrijken. Veel plezier bij het bouwen!