Shopping Cart

Epoxyhars tafel met LED-verlichting: officiële gids

Ze zijn erg trendy op dit moment, we hebben het over epoxyhars tafels. Deze zijn ook verkrijgbaar met LED-verlichting, wat de toch al bijzondere tafels nog specialer maakt. De trend komt uit de VS, zoals zoveel trends, ook naar ons in Europa. De bijzondere en ongewone epoxyhars tafels hebben snel aan populariteit gewonnen. De epoxyhars tafel met LED brandt nog steeds met LED’s. Zo dient de tafel ook als indirecte verlichting in de woonkamer als eettafel of in de woonkamer als bank of bijzettafel.

Maar hoe maak je deze speciale tafels? Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Tenminste niet als je weet hoe het moet en zowel het juiste materiaal als het juiste gereedschap bij de hand hebt. Het belangrijkste is dat je genoeg geld hebt om ze te maken, de haast zou een groot resultaat in gevaar brengen. Laten we nu eens kijken naar de volgende materiaallijst en de afzonderlijke stappen. Dan heeft u een goed overzicht en kunt u zelf beslissen of u een epoxyhars tafel gaat maken of niet.

 • Houten planken
 • Epoxy giethars SR1670 + verharder SD7160
 • Epoxyhars voor het afdichten van SRSC_EVO en verharder SDSC_EVO_MED
 • Mengbeker en roerspaan, borstel, nitril wegwerphandschoenen en ontvetten van was
 • Flexibele modelleringssamenstelling MS-Polymeer UNICOL
 • Bekledingsfolie
 • Werktafel
 • Beitel

Om de hoeveelheid epoxy te berekenen, gebruikt u best de volgende formule: 1 liter per 1 mm giethoogte per m² (dus bijvoorbeeld: 1 mm dikte betekent 1 liter materiaal per m², 50 mm = 50L). Omdat elk hout echter een ander absorptievermogen heeft, raden wij u aan het hout eerst met SurfClear EVO epoxyhars te coaten. Omdat deze hars sneller droogt en dus het hout afsluit, kan het later niet te veel van het giethars opnemen en de hele berekening verknoeien. Een beetje meer epoxy mengen kan echter geen kwaad.

Epoxyhars tafel verlicht

SR1670 is een transparante giethars die ook gebruikt kan worden voor het maken van een tafel voor buitengebruik. Omdat het echter alleen UV-gestabiliseerd is en niet UV-stabiel, moet het zeker verder worden beschermd met een heldere of gekleurde lak van bijvoorbeeld Nautix, Nemo Coatings of ook Sicomin. Gemengd met verharder SD7160, lagen van 2 tot 3 cm kunnen in één bewerking worden gegoten. Giet niet hoger dan dit, anders begint de hars vanzelf te koken en wordt het geelachtig en troebel en dus lelijk.

Wil je je tafelblad hoger gieten, dan moet je de hars volledig laten uitdrogen, grondig schuren met korrel 80 tot 120 en dan kan je de volgende laag gieten. Om te voorkomen dat de bovengenoemde sterke zuiging van de hars door het hout, adviseren wij een voorafgaande coating met de kristalheldere Surf Clear EVO. Hierdoor wordt voorkomen dat er tijdens de lange droogtijd te veel wordt opgezogen en wordt de epoxyhars niet te veel opgezogen door het hout. Overigens moet dit een maximaal vochtgehalte van 12% hebben voor een perfect resultaat.

 • SR1670 Giethars voor giethoogtes tussen 2 en 3 cm
 • SR GreenCast 160 voor giethoogtes 5 cm plus

SR GreenCast 160 voor epoxyhars tafel met LED

Omdat de chemische samenstelling van SR GreenCast 160 iets anders is, kan een hoogte van ongeveer 5 cm en meer in één keer gegoten worden. De epoxyhars droogt iets langzamer en genereert zo minder warmte. Bovendien is het al ontgast, wat de vorming van luchtbellen bijna onmogelijk maakt. Als er zich wel bubbels vormen, zullen ze snel uit zichzelf oplossen. In het onwaarschijnlijke geval dat ze niet oplossen, kunt u de bubbels voorzichtig in brand steken met een heteluchtdroger. Doe dit a.u.b. niet langer dan 3 seconden per plaats, anders zal de hars verbranden.

Voor het overige gedraagt de SR GreenCast 160 zich ongeveer hetzelfde als de SR1670 giethars. Het grootste verschil is eigenlijk de maximale storthoogte. Aangezien epoxyhars erg heet wordt en vanzelf begint te koken als je het te dik giet, is uiterste voorzichtigheid geboden. Als de hars begint te koken, dan is het direct onbruikbaar en moet het worden weggegooid. Het krijgt een sterke gele tint en wordt melkachtig. Geen mooi gezicht, voor een tafel. Gebruik daarom vanaf een giethoogte van meer dan 3 cm noodzakelijkerwijs de SR1670 giethars of werk in twee lagen.

Epoxyhars tafel lichtgevend

Laten we beginnen met de voorbereidingen voor de epoxy tafel LED. Allereerst moet u de bast voorzichtig met de beitel van het hout verwijderen. Daarna moet het netjes geschaafd en op de gewenste lengte gezaagd worden. Gebruik hiervoor een cirkelzaag om oneffenheden te voorkomen. Als u zo’n zaag niet bij de hand heeft, kunt u hem laten zagen door een timmerman of door de houthandelaar bij wie u het stuk hout heeft gekocht. Zodra het hout plat en gezaagd is, beginnen we met de bouw van de vorm.

Vormenbouw

Om de hars later in te kunnen vullen, moet vooraf een mal worden gemaakt. Gebruik 15 mm dikke MDF-platen en snijd ze op de gewenste maat. Bouw de mal 10 cm hoger dan het tafelblad. Dit voorkomt dat er epoxy wordt gemorst. Als je de bodem en de zijkanten hebt afgesneden, kun je ze aan elkaar schroeven. Gebruik vervolgens sanitair silicone om de groeven te vullen. Dit voorkomt dat de epoxy uit de voegen loopt. Giet vervolgens de vrijgekomen was in de mal, zodat het afgewerkte tafelblad later kan worden verwijderd.

Epoxyhars tafel met LED

Nu moet je de stukken hout in de vorm schikken zoals je ze later in het tafelblad wilt hebben. Als u een epoxy tafel met LED met rivier wilt hebben, dus met de rivier in het midden, plaats dan de stukken hout links en rechts in de lengte in uw gebouwde vorm. Schilder ze vervolgens dun met hars met behulp van het penseel. Laat dit volledig drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Dit voorkomt dat het droge hout te veel epoxy opneemt.

De volgende stap in de epoxyhars tafel met LED zou dan de verwerking van de hars zijn. Voordat u begint te werken, dient u een veiligheidsbril op te zetten en nooit zonder handschoenen te werken! Meng vervolgens de hars met de verharder zoals aanbevolen door de fabrikant. Indien gewenst kunt u pigmenten en kleuren toevoegen. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit. Er zijn ook pigmenten met glitterdeeltjes, dan glinstert uw tafel later waar de gepigmenteerde hars werd gegoten. Je kunt er grote effecten mee bereiken.

 • Bouw eerste vorm
 • maak vervolgens stukken hout klaar
 • en dan alles in de vorm te regelen
 • en giet er ten slotte hars in

Giethars

Bevestig uw houten stukken aan de mal voor het gieten van de hars. Anders zouden ze kunnen wegdrijven en zou je regeling verpest worden. Gebruik hiervoor schroefklemmen, maar niet te strak, zodat er geen sporen in het hout achterblijven. Vooral bij zachte houtsoorten moet je heel voorzichtig zijn. U zult nauwelijks in staat zijn om deze gebreken later te repareren en ze zouden een blijvend negatief effect hebben op het uiterlijk van uw tafel. Nu kun je je gemengde hars erin gieten. Als u slechts één kleur giet of alleen glasheldere epoxy, vul dan gewoon de mal.

Om te voorkomen dat er hars over de houtstukken vloeit, kunt u de rand vooraf afdichten. Gebruik hiervoor opnieuw sanitair silicone en breng het aan op de hele rand van uw houtstuk, op één tot twee centimeter afstand van de rand. Dit creëert een barrière voor de epoxy en voorkomt dat deze naar beneden loopt. Later zult u de overtollige epoxy moeten afschuren, wat u veel werk zal besparen. Het is dus beter om te werken met sanitair silicone in plaats van lang te schuren en dure epoxy te verspillen.

Riviertafel met watereffect

Om dit mooie effect te bereiken, moet je minstens twee kleuren mengen. Om een natuurlijk en fenomenaal watereffect te bereiken, adviseren wij een donkerder blauw en een turquoise kleur, bij voorkeur met glinstering. Dit zal het effect zeer levendig maken. Meng meer van de turquoise epoxy en giet deze afwisselend links en rechts in de mal. Laat het zich even zetten en vorm dan de marmering met een houten stokje. Dit zorgt voor fantastische watereffecten die u zullen verbazen en elke tafel is gegarandeerd uniek.

Natuurlijk kunt u ook andere kleuren gebruiken, er zijn geen grenzen aan uw creativiteit voor het hele project. Alles is toegestaan wat je wilt. Als je wilt, kun je ook steentjes of iets dergelijks in de epoxy doen. Als je dit met een gekleurde achtergrond wilt, zul je in lagen moeten werken. Giet uw eerste laag epoxy met pigment in uw mal. Laat het dan uitdrogen. Zolang je handschoen nog een beetje kleverig is, kun je meer lagen gieten. Daarna kun je ze helaas zien.

 • Giet watereffect met ten minste twee pigmenten
 • Kristalheldere epoxy voor een natuurlijk effect

Giethars in lagen

Als de hars te hard voor u is geworden, al was het maar per ongeluk, dan moet u hem volledig laten uitdrogen. Dit neemt verschillende hoeveelheden tijd in beslag, afhankelijk van het product en de fabrikant. Het is echter beter om een uur langer te wachten dan een uur te weinig en je tafelblad zal er niet uitzien zoals het zou moeten. Neem vervolgens 80 tot 120 korrelig schuurpapier en schuur de volledig droge hars eraf. Dan kunt u een andere laag ingieten zonder de afzonderlijke lagen te zien en altijd grondig werken!

Als je iets in de hars wilt doen, doe het dan terwijl het nog zacht is. Dat wil zeggen, zolang je het nog met je handschoen kunt vasthouden. Doe alle onderdelen in je nog natte epoxy en druk ze een beetje aan, zodat ze niet weg kunnen bewegen. Stop de onderdelen niet in de nog natte epoxy, want dan zinken ze gewoon. Helaas zou dit betekenen dat het effect van de ingebrachte delen zou verdwijnen en dat zou zeer, zeer vervelend zijn.

Giet de hars volledig uit

Nu kunt u ook de LED-ketting in de hars doen en uw mal vullen tot aan de bovenste rand van de houten stukken. Het uiteinde van de draad moet buiten de mal bereikbaar zijn. Houd er rekening mee dat epoxy meestal niet samentrekt, dus giet de mal niet te veel. Als er zich tijdens het gietproces belletjes of zelfs belletjes hebben gevormd, kan een heteluchtdroger u helpen deze te verwijderen. Houd de vlam niet te lang op één plek vast. Een maximum van drie seconden is de regel en minder is veel meer!

Geduld is vereist!

Een epoxy tafel is geen sprint, maar een marathon. Je moet veel geduld hebben tussen de afzonderlijke stappen om een perfect resultaat te bereiken. Let op de temperatuur van uw werkplaats of garage. 18 tot 21 graden Celsius zijn perfect. Bij koudere temperaturen wordt de hars hard en stroperig, als het te warm is, dan is het moeilijker om ermee te werken. Leg de hars nooit op de vloer, want het is altijd kouder dan de lucht. Hars hoort absoluut op de tafel.

Polijsten van de epoxyhars tafel met LED

Nu halen we het tafelblad uit de mal. Draai de schroeven los en verwijder de afzonderlijke delen van de mal stuk voor stuk. Dankzij de scheidingswas zou dit geen enkel probleem moeten zijn. Bewonder nu voor het eerst je meesterwerk van alle kanten. Ga dan verder met het werk. Schuur het hele tafelblad van alle kanten. Als de epoxy op sommige plaatsen is overgelopen of neuzen heeft gevormd, kun je ze voorzichtig afschaven. Werk anders altijd van het grofste (80) tot het fijnste (180) schuurpapier.

Maar omdat we willen dat de tafel ofwel een natuurlijke glanzende afwerking heeft ofwel een hoogglans afwerking, zijn er nu verdere stappen te nemen. Voor een natuurlijke afwerking polijst u gewoon het hele tafelblad met de polijstmachine en polijstpasta. Wees vooral voorzichtig om niet te veel in de hoeken weg te poetsen. Helaas gebeurt dit sneller dan je denkt, dus wees daar vooral voorzichtig mee. Werk anders altijd gelijkmatig in cirkelvormige bewegingen en heb altijd voldoende polijstpasta op uw werkstuk. Als u tevreden bent met het resultaat, wordt het tafelblad geolied.

Afwerking van de epoxyhars tafel met LED

Wij adviseren hoogwaardige houtolie voor het oliën. Neem een pluisvrije microvezeldoek en bewerk de olie in cirkelvormige bewegingen in het tafelblad. Hoe meer lagen olie je aanbrengt, hoe donkerder het hout wordt. Dus, voor zeer lichte houtsoorten die je licht wilt blijven, moet je werken met een beetje olie en het zachtjes inmasseren. Vervolgens kunt u de geselecteerde tafelpoten op uw tafelblad monteren en wordt uw eerste zelfgemaakte epoxyhars tafel met LED-verlichting afgewerkt. Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie en geniet van uw tafel.

Wil je daarentegen een hoogglanstafel, dan moet je met de schuurmachine tot 3000 korrels werken voordat je gaat poetsen. Dit vereist wat geduld en tijd. U moet ook nat schuren, wat mogelijk is met speciaal schuurpapier. Veeg het water af tussen elke schuurbeurt en werk heel schoon. Je kunt nauwelijks krassen krijgen. Giet vervolgens epoxy over de tafel na het afplakken van de randen en laat het uitdrogen. Daarna wordt dit tafelblad ook geolied en heb je een hoogglanzende epoxy tafel met LED.