Shopping Cart

Schuren van epoxyharstabel: officiële gids – schuren en polijsten

Het is een beetje een uitdaging omdat het schuren van een epoxy tafel niet eenvoudig is. De hars wordt na volledige uitdroging vrij hard en daarom is het schuren soms wat lastig. Maar maak je geen zorgen, ik leg hier precies uit waar je op moet letten en welk materiaal je nodig hebt voor een perfect resultaat. Dan kun je meteen beginnen met de stap voor stap instructies, die je gemakkelijk kunt volgen. Het resultaat moet een mooie epoxyhars tafel zijn met een prachtig oppervlak.

Het grootste probleem met het schuren van epoxy is dat als het eenmaal hard is, het erg hard wordt, waardoor het moeilijk te schuren is. Dat merk je vooral aan het schuurpapier, dat na korte tijd saai wordt en vervangen moet worden. Maar voordat je het verandert, moet je proberen het schoon te maken. Omdat de uitgeharde hars zich graag in het schuurpapier nestelt. Een oplossing voor dit probleem is nat schuren. Door water op tafel te hebben, wordt de verstopping van het schuurpapier sterk verminderd en kunt u het langer gebruiken.

  • Schuren van epoxyhars is het makkelijkst met nat schuren
  • Hars heeft de neiging zich te vestigen in het schuurpapier en verslijt het snel.

In ieder geval, voordat u zelfs maar denkt aan het oppakken van de schuurmachine, moet u ervoor zorgen dat de epoxy volledig is uitgehard. Dit duurt minstens 48 uur, maar kan soms langer duren. Dit is afhankelijk van de epoxy zelf en de hoogte van de aangegoten laag, maar ook van de temperatuur in de ruimte en de luchtvochtigheid. Controleer de instructies van de fabrikant zorgvuldig en wacht iets langer dan het resultaat te verpesten waar je uit ongeduld al zoveel werk in hebt gestoken.

Polijsten van de epoxy tafel

Het polijsten van de epoxy tafel komt nadat u de tafel al geschuurd heeft. Dus ik loop hier een beetje voor op mezelf om je beter uit te leggen waarom de volgende stappen zo belangrijk zijn. Het polijsten van epoxy laat uw epoxy tafel glanzen! Om dit te doen, moet je steeds fijner en fijner schuurpapier gebruiken en steeds schoner werken. Na elk schuurproces moet u alle schuurstof van het tafelblad verwijderen, zodat u geen krassen in het tafelblad schuurt. Begin met een korrel van 180 en werk je op tot een korrel van 3000.

Dan hoef je de tafel niet te verzegelen met hars, maar moet je hem gewoon insmeren met een goede houtolie. Houd er echter rekening mee dat de olie het hout zal verduisteren. Breng daarom alleen een dun laagje olie aan en laat het inwerken. Als u het hout donkerder wilt hebben, kunt u een andere laag olie aanbrengen. Gebruik een schone microvezeldoek en werk in cirkelvormige bewegingen. Het hout zal meer olie absorberen dan de epoxy, dus veeg de volgende dag de tafel grondig af.

  • Gebruik steeds fijner schuurpapier
  • Breng goede houtolie aan en laat het intrekken.

Schuur en polijst de epoxy tafel

Laten we naar de tussenstap gaan, want voordat je kunt beginnen met polijsten, moet je eerst de tafel schuren. Als je hars op de stukken hout hebt laten lopen, gebruik dan de bovenfrees om het tafelblad weer vlak te krijgen. Als dit niet gebeurt, dan kunt u direct beginnen met het schuren van uw tafelblad met een korrel 80. Werk je weg tot 180 grit en je zult zien dat het oppervlak steeds fijner wordt en het schuurstof ook. Veeg het af tussen elk nieuw proces.

Als u denkt aan het epoxyen van de tafel achteraf, hoeft u niet te polijsten tot 3000 grit. De laag hars geeft u de hoogglans afwerking. Dan is het voldoende om het polijsten af te ronden met een korrel van 220 en de hars te gieten. Draag bij het schuren altijd een stofhoes voor uw neus en mond, zodat u het schuurstof van het hout en de epoxyhars niet inademt. Dit is allesbehalve gezond.

Schuren van de epoxytafel

Hoe groot of klein uw epoxy tafel ook is, u moet het tafelblad schuren voor een geweldig resultaat. Natuurlijk is het makkelijker om een epoxy salontafel te schuren dan een groot tafelblad. Dit komt omdat je minder risico loopt om op sommige plaatsen meer druk uit te oefenen tijdens het schuren en polijsten. Hierdoor zouden er hobbels ontstaan, die je later misschien duidelijk kunt zien. Wees vooral voorzichtig om niet meer druk uit te oefenen op de hoeken en randen. Helaas gebeurt dit sneller dan je zou willen.

Schuren van kleinere epoxy oppervlakken

Nu gaan we werken op een nog kleiner oppervlak, en dat is een epoxy bijzettafel. Afhankelijk van de grootte die u kiest, dus ofwel rond ofwel rechthoekig / vierkant, zult u verschillende uitdagingen hebben. Op een kleiner oppervlak zullen de reeds geschuurde en nog te schuren oppervlakken elkaar snel overlappen. Het is daarom beter om in grotere cirkelvormige bewegingen te werken en vooral op de hoeken en randen te letten. Met een ronde tafel kun je ook van binnen naar buiten werken in de vorm van een spiraal, in lichte cirkelvormige bewegingen.

Nat of droog?

Nat of droog, dat is de vraag. Beide opties hebben voor- en nadelen, waar we nu naar zullen kijken. Het voordeel van nat schuren is zeker dat er minder stof in de lucht komt. Het schuren van een epoxy tafel met water betekent ook een grote puinhoop. Leg dus een plastic vel onder het werkstuk, zodat u gemakkelijker kunt schoonmaken als u klaar bent. Een ander voordeel is dat het speciaal voor dit doel te gebruiken schuurpapier langer meegaat. Omdat het niet zo snel aan elkaar plakt door het water en het schuurpapier langer meegaat.

Hierdoor is de schuurprestatie ook beter, omdat het stof van de plek waar u werkt door het water wordt afgevoerd. U zult dus sneller het gewenste resultaat bereiken. Maar ook bij nat schuren moet u het tafelblad altijd goed tussendoor afvegen om krassen te voorkomen. Ten laatste wanneer het water melkachtig wordt, moet je het doek in de hand nemen. Droog schuren bespaart je de rommel, maar het werk zelf is wat vervelender. Dus je moet je wegen, of het nu nat of droog is.

  • Nat slijpen verbetert de prestaties
  • Maar nat schuren is ook een grote puinhoop

Het schuurpapier – nat en droog

Voor het nat schuren van uw epoxy tafel heeft u zeker speciaal schuurpapier nodig. Dit komt omdat normaal schuurpapier een papieren drager heeft en dit zou in een mum van tijd uit elkaar vallen als het in contact zou komen met water. Het waterdichte schuurpapier heeft een gesloten laagje siliciumcarbide en lost daardoor niet op in water. Begin met een 120 korrel en werk tot een 1000 korrel, dat is de fijnste korrel die je kunt kopen voor dit bijzondere natte schuurpapier.

Als u ervoor kiest om te drogen, dan kunt u gebruik maken van gewoon schuurpapier. Koop genoeg schuurpapier, zodat je niet midden in het werk wegloopt. Want bij droog schuren heb je meer epoxy in het schuurpapier, die aan elkaar plakt. Dus maak het schuurpapier tussendoor schoon en blijf het gebruiken. Pas als je met je vingers ziet en voelt dat het gruis te fijn is geworden, verander je het schuurpapier. Maar ook bij droog schuren moet u regelmatig het schuurstof verwijderen en een ademhalingsbescherming voor mond en neus dragen.

Nat schuren van epoxyhars

Gebruik geen elektrische schuurmachine voor nat schuren. Het risico op elektrocutie en ernstig of dodelijk letsel is veel te groot. Nat schuren gebeurt dus met de hand. Als u niet zonder apparatuur wilt, dan kunt u gebruik maken van een luchtaangedreven schuurmachine. Voor het nat schuren met de hand gebruikt u een hard rubberen schuurblok en klemt u het schuurpapier goed vast. Als dit ongemakkelijk is om vast te houden, kunt u ook een doekje op het handvat leggen.

Dompel vervolgens het hardrubberen schuurblokje onder in water en begin met schuren in cirkelvormige bewegingen totdat u geen schuursporen meer ziet van de vorige korrel. Werk altijd schoon en veeg de tafel tussendoor schoon, zodat u geen krassen achterlaat. Deze zullen moeilijk te verwijderen zijn. Als u de tafel met epoxy wilt afdichten, veeg deze dan grondig af met papieren handdoeken. Daarna moet u een elektrostatische stofdoek gebruiken, zodat er geen stofdeeltjes op de tafel blijven liggen. Dit zou het resultaat van de afdichting negatief beïnvloeden.

  • Nat schuren met de hand met hard rubber schuurblok
  • Werk zeer schoon om krassen te voorkomen

Droogschuren van epoxyhars

Bij droog slijpen kunnen we weer met een machine werken. Aangezien dit niet in contact komt met water, hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Ik raad u aan een zogenaamde excentrische schuurmachine te gebruiken die ervoor zorgt dat u niet te diep op één plaats schuurt. Dit verkleint het risico dat u later ongelijke oppervlakken op uw tafelblad krijgt. Werk niet zonder een beademingsapparaat, want het stof van epoxy is giftig. Werk indien mogelijk in een geventileerde ruimte, zoals bij het gieten van de hars. Vooral als je een geurige hars hebt gebruikt.

Begin met een korrel van 120 en werk je op tot een korrel van minstens 1000. Hoe hoger het getal op het schuurpapier, hoe fijner je oppervlak. Voor het beste resultaat, eindig je met een korrel 3000. Als het schuurpapier plakt door de epoxy, maak het dan schoon met een speciale rubberen stok. Zorg ervoor dat u de schuursporen van de vorige korrel verwijdert voordat u de volgende korrel gebruikt. Dan krijg je een fantastisch resultaat.

De aminofluit

De aminoroodheid is de wasachtige, kleverige laag op de epoxy die soms achterblijft. Maar hier is het goede nieuws, deze laag kan worden verwijderd. Probeer het eerst met een spons en zeepwater. Als het je niet lukt om de aminoroodheid te verwijderen, gebruik dan geest en een vod, dit zal in ieder geval werken. U kunt ook nat schuren. Droog schuren is helaas niet mogelijk, omdat het schuurpapier dan meteen verstopt raakt met de aminoroodheid. Dus je moet het eraf wassen of nat schuren.

Waarom de amino roodheid slecht is

Het maakt niet uit welke stappen je na het genezen wilt nemen, de aminoroodheid zal je ervan weerhouden dit te doen. Als je de tafel wilt verzegelen, zal het de volgende laag niet goed hechten. Als u het zand wilt drogen, zal het schuurpapier verstopt raken. Zoals u kunt zien, moet u de aminespoeling verwijderen om uw grote resultaat niet op het spel te zetten. De verwijdering is meestal vrij eenvoudig en gaat vrij snel. Zorg ervoor dat je genoeg vloeistof hebt, of het nu zeepwater, terpentine of zelfs water is bij nat schuren.

Schuren van de epoxyhars tafel

Zoals u ziet, is het absoluut geen hekserij om een epoxyhars tafel te schuren. En laten we eerlijk zijn, je hebt een lange weg afgelegd in je project. Je begon met een of meer stukken hout en een emmer vol epoxy. Nu is het tafelblad al uit de mal en heb je je houtstukken al in de epoxy. Schuren is misschien je minst favoriete stap, maar het is de afwerking en perfectioneert het werk dat je eerder deed. U kunt dus al heel trots zijn op uzelf en op uw prestaties!

Als je een perfectionist bent, kun je de tafel ook verzegelen in plaats van alleen maar te wrijven met een goede houtolie. De afdichting heeft als voordeel dat het hout perfect bewaard blijft en dat de epoxy geen gele tint kan krijgen. Verzegelen is meer werk, maar het resultaat is een hoogglanzende tafel die mogelijk alle eeuwigheid kan overleven. Hoe u de verzegeling stap voor stap doet, zullen we nu bekijken. Deze stap is ook moeilijk, maar nauwkeurig en schoon werk is weer absoluut noodzakelijk.

De afdichting

Draai eerst je tafelblad om. Leg eerst een zachte mat op het oppervlak, zodat de bovenkant van de tafel niet bekrast wordt. Begin dan met het aanbrengen van de afplaktape met een afstand van ongeveer 1 à 2 cm aan de rand van de tafel. Hierdoor wordt voorkomen dat de harsen druppels vormen op de bovenkant van de tafel. Giet vervolgens de hars over de plaat en verdeel deze gelijkmatig. Zorg ervoor dat u het geheel laat uitdrogen voordat u het tafelblad omdraait. Geduld is zeker een deugd bij dit project, maar u wordt beloond met een geweldige tafel.

Vervolgens kunt u het tafelblad omdraaien en het hele proces herhalen. Lijm de tape deze keer echter aan de onderkant van de rand en laat hem zo ver mogelijk uitsteken. Hierdoor zal de hars over de tape naar beneden druipen en niet de onderkant van het tafelblad bereiken. Giet vervolgens de hars over de bovenkant van het tafelblad en laat het volledig uitharden. Dan staat er niets meer in de weg om de tafelpoten te schroeven en kun je eindelijk je tafel gebruiken! Een geweldig project is compleet met een prachtig resultaat.